 |
ضرورت هم افزایی نهادهای تاثیر گذار در حوزه حلال
|
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی بر هم افزایی نهاد های تاثیر گذار در حوزه فراورده های حلال تاکید و تشویق ایده های برتر در این زمینه را عاملی مهم در تقویت و پیشرفت آن عنوان کرد.
حجت الاسلام و المسلمین محمد مهدی مسعودی، رئیس دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در گفتگو با دبیرخانه اولین همایش بین المللی فراورده های حلال به ضرورت توجه و بکارگیری علوم انسانی و اسلامی همزمان با علوم تجربی در حوزه های مختلف سلامت اشاره و اظهار داشت: در کشور ما مسیر تحقیق و توسعه که عمدهی هدف آن تاثیرگذاری در سبک زندگی افراد و سلامت زیستی آنهاست، سمت و سوی تحقیق و توسعه در علوم تجربی را دارد و این نکته که باید در حوزه علوم انسانی و علوم اسلامی نیز بستر هایی از تحقیق و توسعه فراهم شود تا مستقیما تاثیرات خود را در زیست مادی و معنوی مردم نمودار سازد از اهمیت و توجه لازم برخوردار نیست.
وی افزود: ما همیشه به دنبال تحقیق پیرامون مسائل دانشی محض و یا مسائلی هستیم که تاثیر خود را در عرصه های مختلف سیاست، اقتصاد، تجارت، خدمات و... نمایان کند و اینکه مفاهیم پایه ای در حوزه علوم انسانی و حوزه علوم اسلامی (اعم از علوم برگرفته از ساحت قرآن کریم، احادیث معصومین (ع)) وجود دارد که می تواند بر حیات مادی و معنوی سالم بشر تاثیرگذار باشد، خیلی در نظر ما شناخته شده نیست.
حجت الاسلام مسعودی همچنین با بیان اینکه مفاهیم پایه ای حوزه علوم اسلامی بیش از آنکه گزاره های ارشادی و راهنما باشند، گزاره های تفکر مبنایی ما هستند گفت: در حقیقت آنچه که در قرآن کریم و احادیث معصومین (ع) وجود دارد با هدف ارائه یک تئوری چگونه زیستن سالم در دنیا و آخرت شکل گرفته و در صدد القای همین معنا است، بنابراین برای ما خیلی مهم و در حکم یک تکلیف است که این مفاهیم را استخراج و مورد بهره برداری قرار دهیم.
وی در ادامه تاکید کرد: بر اساس علوم هستی شناسی و انسان شناسی دینی، یکی از اموری که مستقیما با عرصه حیات مرتبط است مسئله حلال است و خلقت در نگاه مومنانه همراه با طهارت، نورانیت و پاکی است، لذا موضوع حلیت و حلال بودن اگر به معنای واقعی در ذهن بشر درک شده و در ابعاد مختلف زندگی او رعایت شود آثار مفید آن نیز به شکلی وسیع نمایان خواهد شد؛ بطوریکه انسان از فکری حلال (دور از وسوسه های شیطانی و نفسانی)، رفتاری حلال (دور از گناه، کژی، خطا و انحراف)، زندگی حلال (دور از ظلم، ستم) و محصولاتی حلال که منطبق بر فطرت و ساختار بدنی و روانی اوست و از همه مهمترمنطبق با دریافت های آسمانی است، برخوردار خواهد بود و این همان نتیجه ای را می دهد که بشر همواره به دنبالش بوده؛ یعنی تحقق سعادت، سلامت، دوری از نابسامانی های مختلف در عرصه جسم، روح و جامعه و فرد.
حجت الاسلام مسعودی در خصوص شیوه های ترویج فرهنگ استفاده از محصولات حلال در جامعه نیز یادآور شد: اولین گام در نشر این فرهنگ به رسمیت شناختن آن است؛ به این معنا که در ذهن برنامه ریزان، تئوریسن ها، نخبگان و در گفتگوی اتاق های فکر ملی ما باید، این مسئله به عنوان یک گفتمان برتر و به تفکرات و ایده های مرتبط با آن به عنوان یک ایده و تفکر برتر نگریسته شود و در گام بعد، کم کم در لایه های میانی اجتماع، سطوح اندیشمندان، تحصیل کردگان و به تدریج در سطوح عادی اجتماع از طریق مجامع واسط همچون دانشگاه ها، آموزش و پرورش، مراکز علمی و فن آوری این امر توسعه یابد و از شکل نخبگانی تبدیل به یک جریان همگانی شود.
وی خاطر نشان کرد: در کنار گفتگو های تخصصی که با ساز و کارهای مختص به خود انجام می شود لازم است نهاد های تاثیر گذار و صاحب نفوذ در حوزه های مختلف علم و دانش، فن آوری و حوزه های اجتماعی به یک هم افزایی رو بیاورند و منظومه ای را شکل دهند که در این زمینه تفکر، پژوهش، همایش و گفتگو داشته باشند و به ایده های برتر پاداش داده شود که اگر این مهم صورت پذیرد، عملا ما خواهیم توانست به این جریان تحقق عینی ببخشیم.
رییس دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی به فعالیت های این دفتر در ارتباط با حوزه حلال نیز اشاره و اظهار داشت: در گذشته یکی از بخش های مهم دفتر تبلیغات، واحد پژوهش و تحقیق بود که موضوعات مختلفی و از جمله تحقیق پیرامون محصولات و فراورده های حلال را در دستور کار داشت . در پژوهش هایی که از سوی این واحد در حوزه حلال به عمل آمد مشخص شد که عمدتا یکی از خواستگاه های اصلی رفتارهای تهدید آمیز و آسیب زا مسئله ی ارتزاق نامشروع و غیر حلال اشخاص است که بصورت آگاهانه یا نا آگاهانه رخ می داد و دلیل اصلی آن هم عدم تعمیم و همگانی کردن این مفهوم ( حلال) در مراکز مختلف از جمله دانشگاه ها، مراکز صنعتی، مراکز بهداشتی، کارخانجات و... بود.
وی ادامه داد: بر همین اساس حدود پنج سال قبل طرحی از سوی استانداری خراسان به دفتر تبلیغات واگذار شد با عنوان " رزق حلال" ، که هدف آن ایجاد یک منشور جامع اخلاقی و معرفتی جهت ارایه به سازمان های مختلف نظام و جلب مشارکت آنان در زمینه ارتزاق حلال بود. این طرح در اوایل سال 90 آماده و در اختیار استانداری خراسان رضوی قرار گرفت و مقرر شد به تمامی مجموعه های تحت پوشش استانداری در سطح استان و بلکه به عنوان یک پروژه ملی بدان پرداخته شود.
حجت الاسلام مسعودی در رابطه با فعالیت های فعلی این دفتر در زمینه فراورده های حلالبیان داشت: در شرایط حاضر، دفتر راهبردهای نظری و عملی را برای خود تعریف نموده که به مسئله حلیت در ابعاد مختلف زندگی و از جمله در محصولات ناظر به مسائل مختلف اقتصاد، بهداشت، زیست بشر و... می پردازد.
وی افزود: یکی از این راهبردهای نظری، تعمیق ایمان دینی است که معتقد است یکی از مسائل مهم در تقویت باور و ایمان دینی مردمان، مسئله ارتزاق و نحوه تحصیل درآمد و هزینه کرد آن است.اینکه چگونه و کدامین محصولات وارد حیات مادی و معنوی بشر شود موضوعی است که راهبرد تعمیق باور دینی از بعد نظری به این مسئله می پردازد.
رییس دفتر تبلیغات اسلامی در پایان،راهبرد دوم را راهبردی عملی عنوان و اظهار داشت: راهبرد دوم راهبردی عملی و معطوف به سلامت زیست و حیات انسان که محور آن ارائه یک مدل و سبک مناسب زندگی اسلامی، تحت عنوان « اخلاق خانواده» برپایه آموزه های قرآن مجید است که امید است این راهبردها بتواند سر منشا برنامه ها واقدامات موثری در حوزه فراورده های حلال باشد.
روابط عمومي معاونت غذا و دارو
دانشگاه علوم پزشکي مشهد
|