 |
عدم صدور مجوزی مبنی بر تائید دمنوش یا چای لاغری
|
مجوزی مبنی بر تائید دمنوش یا چای لاغری توسط معاونت غذاوداروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد،صادر نشده است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذاوداروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد،گفت: تا کنون مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذاوداروی این دانشگاه مجوزی مبنی بر دمنوش یا چای لاغری صادر نکرده و در عین حال نظارت کامل بر واحدهای تولیدی و وارداتی چای و دمنوش های گیاهی دارد.
دکتر علی اصغر اسماعیل زاده افزود: علاوه بر محبوبیت چای به عنوان یک نوشیدنی فرح بخش؛ توجهات مجامع علمی را به دلیل دارا بودن فلاوانول ها و آنتی اکسیدان ها که بر اساس پژوهش ها می تواند نقش بسزایی در سلامت انسان داشته باشد به خود جلب نموده است.
وی با اشاره به انواع دمنوش ها در بسته بندی های مختلف یادآور شد: در این میان شرکت هایی با ادعای دمنوش های لاغری تلاش در بازار گرمی این محصول داشته و بالاترین میزان فروش را به خود تخصیص داده اند.
مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذاوداروی دانشگاه اظهار داشت: چای فرآورده ای است كه از غنچه و برگ های لطيف گياهي از جنس Camellia sinensis پس از طي مراحل عملیاتی مختلف تهیه میشود. چای سیاه با بهره گیری از شیوه های پذیرفته شده چای سازی که پایه آن بر انجام فرایند پلاس، مالش، اکسیداسیون(تخمیر) و خشک کردن است به دست می آید. چای سفید با کمترین فرآوری و تنها از غنچه و یا شاخسارهای لطیف نوع خاصی از گیاه چای تهیه و در طی یک مرحله پلاسیده و خشک کردن گیاه فرآوری می گردد. وی ضمن اشاره به تفاوت فرآوری چای سبز و سیاه بیان داشت: ترکیبات شیمیایی چای سبز شبیه شاخسارهای تازه چای می باشد و این چای در انواع مختلف،با نام های گوناگون بسته به نوع فرآوری تولید و انواع آن دارای ویژگی های حسی و فیزیکوشیمیایی مخصوص بوده که با توجه به نوع فرآوری و سطح تخمیر ، چای را می توان به سه نوع چای سفید ، چای سبز تخمیر نشده ، چای اولانگ تاحدی تخمیر شده ، چای سیاه بطور کامل تخمیر شده تقسیم بندی کرد.
وی در خصوص محصولاتی با عنوان چای های معطر افزود: به منظور تولید چای های معطر، انواعی از مواد افزودنی جهت ایجاد تنوع و طعم مورد استفاده که با استفاده از میوه ها و شکوفه های خشک شده ، ادویه و اسانس های طبیعی برخی مواد خوراکی متفرقه دیگر طعم دار؛معطر شده اند. این گروه شامل چای های میوه ای ، چای های ادویه ای و چای با طعم خوراکی مواد متفرقه نظیر چای ارگری و ... از جمله این گروه بوده و لازم به ذکر است طعم دهنده های مورد استفاده در واحدهای تولید چای معطر بایستی از درجه خوراکی برخوردار باشند.
دکتر اسماعیل زاده در توضیح دمنوش های موجود در بازار با عناوین سلامتی بخش خاطر نشان ساخت: اخیرا دم نوشهای گیاهی و میوهای مورد استقبال بسیاری از مصرف کنندگان قرار گرفته که از دلایل آن می توان به خواص آن ها و نیز تنوع بخشیدن به نوشیدنی های روزانه اشاره نمود.
وی با اشاره به اینکه دم نوش ها ترکیباتی غیر از چای بوده و نباید با فرآورده چای اشتباه گرفته شود عنوان کرد: دم نوش ها نوعی فرآورده دم کردنی به دو صورت گیاهی و میوه ای بوده که از برگ،گل،ساقه،ریشه، پوست میوه یا درخت و دانه های گیاهی تهیه می شوند نظیر دمنوش چای ترش که ازکاسبرگ گیاه چای ترش تهیه و درمناطق مختلف دنیا بصورت سرد و یا گرم مصرف می شود و به علت مواد موثره موجود درآن تحقیقاتی در مورد خواص درمانی این گیاه نیز انجام شده است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذاودارو افزود: دمنوش های گیاهی و میوه ای مانند سایر فرآورده های خوراکی و آشامیدنی مشمول اخذ مجوز های لازم از اداره کل نظارت و ارزیابی فرآورده های خوراکی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو می باشند و درج هرگونه ادعا مبنی بر پیشگیری؛تسکین؛ معالجه و یا درمان یک بیماری ، اختلال و یا حالت فیزیولوژیکی برای فرآورده های غذایی ممنوع است.
وی در ادامه توضیح داد : تاکنون مجوزی مبنی بر دمنوش یا چای لاغری توسط مدیریت نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذاوداروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد صادر نگردیده است و در صورتی که دمنوشی دارای خواص درمانی باشد بایستی مجوز اداره کل داروهای طبیعی وسنتی و مکمل سازمان غذا ودارو را اخذ و لازم به ذکر است نظارت بر واحدهای تولیدی و وارداتی چای و دمنوش های گیاهی توسط کارشناسان این مدیریت و با حضور مسئولین فنی به طور مستمر صورت می پذیرد. در این راستا رعایت تمامی ضوابط سازمان غذا ودارو از جمله ویژگی های محصول نهایی، به ویژه از لحاظ فلزات سنگین، باقیمانده سموم و مایکوتوکسین ها، الزام تا محصولی سالم به دست مصرف کننده برسد.
دکتر اسماعیل زاده در پایان اظهار داشت: پیشنهاد می گردد مصرف کنندگان عزیز از مکان هایی که این محصولات را به صورت فله و بدون بسته بندی عرضه می کنند خریداری ننمایند و به همه موارد مندرج بر روی برچسب محصول از جمله لوگوی سازمان غذا و دارو، شماره پروانه ساخت محصولات داخلی یا کد رهگیری جهت محصولات وارداتی دقت نمایند؛ همچنین می توانند آمار دمنوش های وارداتی و یا تولید داخل را که دارای مجوز از سازمان غذا و دارو می باشند از سایت سازمان غذا و دارو به نشانی www.fda.gov.ir دریافت و یا با مدیریت نظارت بر مواد غذایی،آرایشی و بهداشتی معاونت غذاوداروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد جهت پیگیری اصالت کالا تماس حاصل نمایند.
روابط عمومي معاونت غذا و دارو
دانشگاه علوم پزشکي مشهد
|