معاونت غذا و دارو

 

یکصد سازمان در جهان گواهی حلال صادر می کنند/ بهره مندی از مخاطب دو میلیاردی 

 

معاون پژوهشی مرکز ملی تحقیقات حلال سازمان غذا و دارو گفت: امروز بیش از یکصد سازمان صدور گواهینامه حلال در اندازه های مختلف در مجموعه جهانی وجود دارد.

دکتر عبدالعظیم بهفر، معاون پژوهشی مرکز ملی تحقیقات حلال سازمان غذا و دارو در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری سازمان غذا و دارو " ایفدانا " گفت: حلال در دنیای امروز، با دارا بودن بیش از 2 میلیارد مخاطب که از تعداد مسلمانان جهان نیز بیشتر است و نقش اثرگذار در زمینه های مختلف: غذایی، دارویی، آرایشی و ... و همچنین گردش مالی برابر 2.3 تریلیون دلار که با رشد سالانه 20 درصدی نیز همراه است، مورد توجه بسیاری از شرکتهای خصوصی و دولتهای کشورهای مختلف جهان اعم از مسلمان و غیر مسلمان قرار گرفته است

حلال برای اولین بار در دهه 1980 به رسمیت شناخته شد.

 وی افزود: قبل از دهه 1980، تجارت بین کشورهای اسلامی و غیر اسلامی نیز وجود داشت اما استفاده از اصطلاح حلال مرسوم نبود، چرا که حلیت  محصولات در تجارت خیلی مد نظر نبود هر کشور محصولات وارداتی خود را با الزامات خود تضمین می کرد و  تجارت بر اساس اعتماد قرار داشت.تا زمانی که موضوع تقلب مطرح نبود کنترل نیز در نظر گرفته نمی شد .

دکتر بهفر ادامه داد: در این سیستم، اگر مشکوک به تقلب بوجود می آمد، یا کالا عودت داده می شد و یا از این موضوع چشم پوشی می شد و رابطه سیاسی و اقتصادی  مهمتر از مقررات مذهبی بود.

معاون پژوهشی مرکز ملی تحقیقات حلال سازمان غذا و دارو  در ادامه بیان داشت: ظهور جمهوری اسلامی ایران در سال 1357یک قدم بزرگ در تغییر از این نوع سازگاری به  سمت گواهی حلال بود.به طور خلاصه، پس از تولد بازار حلال مسئولیت کیفیت - و در نتیجه احتمال تقلب - از مشتری (واردکننده) به فروشنده منتقل شده است.

دکتر بهفر اظهار داشت: امروز بیش از یک صد سازمان  صدور گواهینامه حلال در اندازه های مختلف در مجموعه جهانی وجود دارد.

وی عنوان کرد: در کشورهای با اکثریت مسلمان، که در آن تعداد بسیار کمی از این  جمله سازمان های  صادر کننده وجود داشته باشد، صدور گواهینامه از نزدیک با نهادهای دولتی در امور مذهبی گره خورده است.

وی گفت: در دسترس و ارزان بودن در بازار صدور گواهینامه حلال  آن را بسیار رقابتی کرده است. ضمانت حلال  و آرم ها چند برابر شده است،  که خود باعث دامن زدن به بی اعتمادی و تقاضا برای تضمین بیشتر شده است.

دکتر بهفر عنوان کرد: در نیمه دوم دهه 1990، ظهور حلال، و گسترش آن از گوشت و مواد غذایی به سایر کالاها، منجر به تولد یک رقابت شدید در بازار جهانی برای صدور گواهینامه حلال شد بطوریکه هر تایید کننده گواهی می خواهد نشان بدهد که گواهی او حلال تر است، در این بین مرکز  تحقیقات حلال  سازمان غذا و دارو برای آشکار سازی پتانسیلهای حوزه حلال جمهوری اسلامی با تکیه بر مطالعات ارزشمندی که توسط متخصصین و اعضای هیئت علمی خود انجام داده و می دهد در پی آن است که علاوه بر بهره مند سازی  صنایع مرتبط با فراورده های سلامت از بازار اقتصادی  جهانی، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یکی از مهمترین کشور های  موثر در تصمیم سازیهای جهنی این حوزه مطرح نماید.

معاون پژوهشی مرکز ملی تحقیقات حلال سازمان غذا و دارو  در پایان گفت: یکی از کار های مهمی هم که این مرکز با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد در آستانه انجامش می باشد  "اولین همایش بین المللی فراورده های حلال است که در آذر ماه سال جاری در مشهد مقدس برگزار خواهد نمود امیدواریم متخصصان داخلی و بین المللی زیادی با ارسال مقالات خود بر غنای  همایش فوق بیافزایند.

 

روابط عمومي معاونت غذا و دارو

دانشگاه علوم پزشکي مشهد